Scandi candys Vego Mix

Verkar inte finnas någon bra bild på nätet så ni får nöja er med hemsidan: http://www.scandicandy.se/147-produkter.htm

 

I vilket fall: rekommenderas. Söt, lagom seg och i många trevliga färger som har sin distinkta smak. Inga läskiga ingredienser heller.

 

Funkar perfekt när vill ha vanligt lösgodis. På Astrid och Aporna i Malmö hittar man godiset i en stor burk (ca 900 gram) för 44 kronor. Tidigare har även godiset funnits i påse, tillsammans med lakritsbitar. Dessa kostade runt omkring 14 kronor, men det var med stor sannolikhet extrapris - och med stor sannolikhet berodde extrapriset på att produkten utgick. Tyvärr.

 

Har du en syfteslös femtiolapp kan du alltid unna dig en burk, perfekt till en filmkväll i min mening.

 

Johan


Eventuellt marockansk gryta

Denna rätt har hämtat mycket inspiration från Vegania, din bästa vän i köket av Nina Andersson - en riktigt fantastisk kokbok. Kryddningen för couscousen är direkt hämtad därifrån.

Min moder tycker att den liknar olika marockanska rätter hon ätit.

 

(ändra på kryddning och grönsaker utifrån egna preferenser)

 

3 vitlöksklyftor

en liten bit ingefära

1 buljongtärning

ca 1 msk sojasås

ca 1 msk spiskummin

1-2 tsk kanel

1-2 tsk kardemumma, malen eller inte

1/2-1 tsk risvinäger

eventuellt 1 tsk sirap

salt, peppar, örtsalt

sumac

 

en lök

ett knippe salladslök

två små äpplen

en halv aubergine

en halv (stor) zucchini

två sötpotatisar (ca 300-400 g)

en paprika (jag tog en halv grön och en halv röd)

1-3 dl kikärtor

eventuellt några bladgrönsaker, t ex mangold

 

1 tsk spiskummin

1 tsk sambal oelek eller annan stark chilisås

2,5 dl vatten

1 msk matolja

3 dl couscous

 

En wokpanna rekommenderas starkt för följande. Hacka löken. Värm upp olja och fräs löken med finhackad/pressad vitlök, skalad och finhackad/riven ingefära och spiskummin. Lägg till ganska tunt skivad aubergine och zucchini, tillsätt sojasås, risvinäger, buljong och sirap och låt fräsa tills grönsakerna har blivit betydligt mindre.

Under tiden kokar du sötpotatis (skala, hacka och koka inte för länge, de mjuknar snabbt) och couscous. Stek 1 tsk spiskummin, 1 tsk sambal oelek hastigt i lite matolja. I en kastrull. Var försiktig så att det inte bränns. Blanda med kokande vatten (eller koka upp vattnet i samma kastrull om du inte har vattenkokare), samt matoljan. Ta bort från plattan och häll i couscousgrynen, rör om ofta för maximal luftighet.

Åter till wokpannan: Krydda med kanel, kardemumma, sumac, salt och peppar. Tillsätt hackad salladslök och paprika, sötpotatis och kikärtor. Tillsätt hackade äpplen och bladgrönsaker när matlagningen närmar sig slutet, så att de inte blir för mjuka.

Blanda med couscousen om du så önskar.

>

Servera förslagsvis med sambal oelek, mango chutney och skivad banan.

 

Hugo


Återuppstånden

En död blogg och inga misstänkta. Vad ska vi ta oss till?

Jag tror vi återupplivar den igen. Här kommer ett andra försök till bloggande.

Frida


RSS 2.0