Eventuellt marockansk gryta

Denna rätt har hämtat mycket inspiration från Vegania, din bästa vän i köket av Nina Andersson - en riktigt fantastisk kokbok. Kryddningen för couscousen är direkt hämtad därifrån.

Min moder tycker att den liknar olika marockanska rätter hon ätit.

 

(ändra på kryddning och grönsaker utifrån egna preferenser)

 

3 vitlöksklyftor

en liten bit ingefära

1 buljongtärning

ca 1 msk sojasås

ca 1 msk spiskummin

1-2 tsk kanel

1-2 tsk kardemumma, malen eller inte

1/2-1 tsk risvinäger

eventuellt 1 tsk sirap

salt, peppar, örtsalt

sumac

 

en lök

ett knippe salladslök

två små äpplen

en halv aubergine

en halv (stor) zucchini

två sötpotatisar (ca 300-400 g)

en paprika (jag tog en halv grön och en halv röd)

1-3 dl kikärtor

eventuellt några bladgrönsaker, t ex mangold

 

1 tsk spiskummin

1 tsk sambal oelek eller annan stark chilisås

2,5 dl vatten

1 msk matolja

3 dl couscous

 

En wokpanna rekommenderas starkt för följande. Hacka löken. Värm upp olja och fräs löken med finhackad/pressad vitlök, skalad och finhackad/riven ingefära och spiskummin. Lägg till ganska tunt skivad aubergine och zucchini, tillsätt sojasås, risvinäger, buljong och sirap och låt fräsa tills grönsakerna har blivit betydligt mindre.

Under tiden kokar du sötpotatis (skala, hacka och koka inte för länge, de mjuknar snabbt) och couscous. Stek 1 tsk spiskummin, 1 tsk sambal oelek hastigt i lite matolja. I en kastrull. Var försiktig så att det inte bränns. Blanda med kokande vatten (eller koka upp vattnet i samma kastrull om du inte har vattenkokare), samt matoljan. Ta bort från plattan och häll i couscousgrynen, rör om ofta för maximal luftighet.

Åter till wokpannan: Krydda med kanel, kardemumma, sumac, salt och peppar. Tillsätt hackad salladslök och paprika, sötpotatis och kikärtor. Tillsätt hackade äpplen och bladgrönsaker när matlagningen närmar sig slutet, så att de inte blir för mjuka.

Blanda med couscousen om du så önskar.

>

Servera förslagsvis med sambal oelek, mango chutney och skivad banan.

 

Hugo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0