Eventuellt marockansk gryta
Denna rätt har hämtat mycket inspiration från Vegania, din bästa vän i köket av Nina Andersson - en riktigt fantastisk kokbok. Kryddningen för couscousen är direkt hämtad därifrån.
Min moder tycker att den liknar olika marockanska rätter hon ätit.
(ändra på kryddning och grönsaker utifrån egna preferenser)
3 vitlöksklyftor
en liten bit ingefära
1 buljongtärning
ca 1 msk sojasås
ca 1 msk spiskummin
1-2 tsk kanel
1-2 tsk kardemumma, malen eller inte
1/2-1 tsk risvinäger
eventuellt 1 tsk sirap
salt, peppar, örtsalt
sumac
en lök
ett knippe salladslök
två små äpplen
en halv aubergine
en halv (stor) zucchini
två sötpotatisar (ca 300-400 g)
en paprika (jag tog en halv grön och en halv röd)
1-3 dl kikärtor
eventuellt några bladgrönsaker, t ex mangold
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek eller annan stark chilisås
2,5 dl vatten
1 msk matolja
3 dl couscous
En wokpanna rekommenderas starkt för följande. Hacka löken. Värm upp olja och fräs löken med finhackad/pressad vitlök, skalad och finhackad/riven ingefära och spiskummin. Lägg till ganska tunt skivad aubergine och zucchini, tillsätt sojasås, risvinäger, buljong och sirap och låt fräsa tills grönsakerna har blivit betydligt mindre.
Under tiden kokar du sötpotatis (skala, hacka och koka inte för länge, de mjuknar snabbt) och couscous. Stek 1 tsk spiskummin, 1 tsk sambal oelek hastigt i lite matolja. I en kastrull. Var försiktig så att det inte bränns. Blanda med kokande vatten (eller koka upp vattnet i samma kastrull om du inte har vattenkokare), samt matoljan. Ta bort från plattan och häll i couscousgrynen, rör om ofta för maximal luftighet.
Åter till wokpannan: Krydda med kanel, kardemumma, sumac, salt och peppar. Tillsätt hackad salladslök och paprika, sötpotatis och kikärtor. Tillsätt hackade äpplen och bladgrönsaker när matlagningen närmar sig slutet, så att de inte blir för mjuka.
Blanda med couscousen om du så önskar.
>
Servera förslagsvis med sambal oelek, mango chutney och skivad banan.
Hugo