Chocolate chip cookies

Eftersom både jag och Johan är obotliga gottegrisar kunde kakbakning inte avhjälpas en ledig dag som denna. Dessa chocolate chip cookies blir knapriga och goda och räcker till tolv stora kakor (om man smygäter av degen först).

Ingredienser:
ca 6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
180 g mjölkfritt margarin
3,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk No-egg utblandat i 4 msk vatten (No-egg hittar du i vanliga matvaruaffärer, leta bland "allergivaror" (glutenfritt o.s.v))
hackade hasselnötter (eller andra nötter)
hackad mörk blockchoklad

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Lägg det rumstempererade margarinet, sockret och vaniljsockret i en annan bunke. Jag använde en mixerstav till att blanda ihop ingredienserna, men man kan även använda en elvisp. Mixa (vispa) ner äggersättningen, hälften åt gången, och mixa sedan ner mjölblandningen lite åt gången. Vid det här stadiet visade det sig vara lite svårt att få ihop ingredienserna, vilket ledde till att ungefär 3 msk havremjölk och 2 msk rapsolja tillsattes. Effekten av detta blev att vi var tvungna att lägga till lite mer mjöl (cirka 2 dl) i och med att smeten var för kladdig. Vad man kan lära sig av detta är att det nog hade varit mindre omständigt att hålla sig till receptet, rent kvalitetsrelaterat avråder jag inte från att göra som vi gjorde. I vilket fall: grovhacka sedan hasselnötter och choklad och blanda i smeten. Tryck ut lagom stora smetklumpar (beroende på hur stora kakor du vill ha) på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Vi gjorde först en plåt med väldigt stora kakor, vilka behövde vara inne lite mer än tjugo minuter, nästa plåt med lite mindre räckte med en kvart. Jag rekommenderar att du kollar till kakorna efter tio minuter, om de inte är klara då får du kika till dem med jämna mellanrum tills de blivit lätt gyllenbruna. Ugnsvärme: 200°C.

Frida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0