Mrs. Cheng's kinafärs

Jag köpte en sådan här för 17.50 kr på Ica för ett tag sedan. När jag sedan hade brist på mat hemma åt jag den med nudlar. Det var inte väldigt gott.
Först och främst: för de som inte vet vad kinafärs är det ett (tydligen) köttliknande livsmedel gjort på vetegluten. Kallas även för seitan. Kinafärs har en skummgummiaktig konsistens - den överträffar tofu med god marginal när det gäller detta. Det smakar nästan ingenting om det inte har fått ligga i marinad.
Mrs. Cheng's har valt att krydda med kinesisk soja (mushroom soy) och ej namngivna kryddor, och sedan stekt i jordnötsolja tillsammans med svamp och bambuskott. Detta enligt förpackningen, naturligtvis. Resultatet är något som smakar svagt av sojasås, men mest av allt har det en läbbig, säregen jordnötsoljesmak (vilket är väldigt annorlunda från jordnötssmak). Det tillkommer en eftersmak som skulle ha fungerat i gammaldags konfekt, men verkligen inte i en mer matig produkt.
Emellertid tror jag inte att Mrs Cheng's kinafärs är helt värdelös - först och främst kryddade jag den inte på något sätt innan jag åt den; jag tror den skulle bli mycket godare om man sköljde innehållet och lät det stå i en marinad av sojasås, vitlök och ingefära. Dessutom så kanske jag bara tyckte att den var äcklig eftersom jag hade förväntat mig något mycket kryddstarkare. Och i vilket fall så är seitan/kinafärs inte riktigt min grej.
Värt att nämna är att man relativt enkelt kan göra seitan själv - sök bara på Google så hittar du många bra recept.
Johan
Kommentarer
Trackback