Sak du kan äta:

Mamma tipsade mig precis om något hon ätit när hon var i USA för tjugofem miljoner år sedan. Tortillabröd, smör, socker kanel. Gör helt enkelt så att du brer smör (alltså mjölkfritt margarin) på ett tortillabröd, stör kanel och socker över, och slänger in det i micron. För oss blev 50 sekunder lagom, men det är ju så olika från mikro till mikro.

Gott, fast inte särskilt nyttigt.

Frida

Vardagsmat: ugnsbakade morötter och potatis med spenatstuvning

Själva tanken är att man här ska hitta tips på mat som man själv kan göra i vardagen, utan enorma kostnader eller överdrivet mycket besvär. Annars tycker åtminstone jag att andra veganbloggar alltid skriver om produkter jag aldrig skulle ha råd med, och rätter som är omständiga att laga.

Men omständigt behöver det inte vara. I förrgår gjorde jag ugnsbakade morötter och potatis med spenatstuvning - jättelätt och gott. Skiva potatis och morötter (skivor, stavar, gör som du vill) och lägg på en plåt med bakplåtspapper, valfri vegetabilisk olja på (i lagom mängder), salt (gärna flingsalt) och sesamfrön (jag hade bara sesamfrön på morötterna som låg avskiljda från potatisen, men sesam på ugnsbakad potatis är jättegott det med). In i ugnen på kanske 225 grader, sen kan du bara hålla koll lite så det blir genombakt men inte bränt. Tjugo minuter kanske? Eller så är jag helt ute och cyklar.

Spenatstuvning - precis som andra stuvningar. Jag körde havremjölk, fryst bladspenat, vegetabilisk buljongtärning, mjöl. Men du kan krydda hur du vill, eller inte alls. Men då smakar det knappt någonting.

Det blev spenatstuvning över, så igår åt jag det till spagetti. Perfekt.

Frida


Snabb böngryta

Denna rätt brukar jag laga om jag inte har mycket annat hemma - ingredienserna till grytan finns nämligen alltid i rikliga mängder i mitt hushåll. Det är enkelt och snabbt att laga och blir väldigt gott (enligt mig och mina syskon i alla fall). Jag måste dock förvarna er att det inte är något som är särskilt tilltalande att se på. Om du vill ha en bild, så kan du kolla under "Tacos" - denna rätt är i princip identisk, förutom att tacogrytan även innehåller sojafärs.

Ingredienser:
Två gullökar
2-3 vitlöksklyftor
En burk krossade tomater
En burk borlottibönor
En burk kidneybönor
Spiskummin, koriander, cayennepeppar, salt, örtsalt (efter behag, "Tacos" beskriver ungefärliga mått men jag hade betydligt mer i denna gryta)

Grovhacka lökarna och fräs tillsammans med de första tre kryddorna samt riven eller pressad vitlök. Tillsätt krossade tomater och bönor. Rör om noggrant, tillsätt kryddor och vitlök om det behövs. Rätten är nu färdig, servera med ris eller någon sorts pannkaksbröd, till exempel chapati.

Johan

Mrs. Cheng's kinafärs

Hittad på Google.

Jag köpte en sådan här för 17.50 kr på Ica för ett tag sedan. När jag sedan hade brist på mat hemma åt jag den med nudlar. Det var inte väldigt gott.

Först och främst: för de som inte vet vad kinafärs är det ett (tydligen) köttliknande livsmedel gjort på vetegluten. Kallas även för seitan. Kinafärs har en skummgummiaktig konsistens - den överträffar tofu med god marginal när det gäller detta. Det smakar nästan ingenting om det inte har fått ligga i marinad.

Mrs. Cheng's har valt att krydda med kinesisk soja (mushroom soy) och ej namngivna kryddor, och sedan stekt i jordnötsolja tillsammans med svamp och bambuskott. Detta enligt förpackningen, naturligtvis. Resultatet är något som smakar svagt av sojasås, men mest av allt har det en läbbig, säregen jordnötsoljesmak (vilket är väldigt annorlunda från jordnötssmak). Det tillkommer en eftersmak som skulle ha fungerat i gammaldags konfekt, men verkligen inte i en mer matig produkt.

Emellertid tror jag inte att Mrs Cheng's kinafärs är helt värdelös - först och främst kryddade jag den inte på något sätt innan jag åt den; jag tror den skulle bli mycket godare om man sköljde innehållet och lät det stå i en marinad av sojasås, vitlök och ingefära. Dessutom så kanske jag bara tyckte att den var äcklig eftersom jag hade förväntat mig något mycket kryddstarkare. Och i vilket fall så är seitan/kinafärs inte riktigt min grej.

Värt att nämna är att man relativt enkelt kan göra seitan själv - sök bara på Google så hittar du många bra recept.

Johan

Mjölk

Vi tänkte försöka att inte bara rikta oss till de som redan är veganer, utan även de som är intresserade och kanske funderar på att bli. Därför kommer här ett litet inlägg om mjölk - hur och varför du ska hålla dig borta från det.

Mjölk är en sådan grej som veganer inte äter. Visst, kon behöver inte dö för att man ska få tag i mjölken. Nej, själva mjölkandet kan jag inte tänka mig innebär något enormt lidande. Men man måste tänka längre än så. Genom att konsumera mjölk finansierar du en ofta väldigt plågsam djurhållning - dessutom är mjölkproduktionen en del av en större industri. Var tar mjölkkon vägen när den inte producerar tillräckligt bra längre? Var tar deras kalvar vägen? Det finns mycket att läsa på ämnet, alldeles för mycket för mig att skriva här.

Det finns många bra mjölksubstitut på marknaden, något som det hade varit svårt att klara sig utan. Jag förnekar inte att mjölk kan vara bra att ha, hela vår matkultur är uppbyggd runt några få basvaror, och mjölk är en av dem. Vad jag däremot förnekar är att havremjölk inte skulle fungera precis lika bra som ersättare. Så vitt jag vet kan man ersätta mjölk med vegetabiliska alternativ av havre, soja, ris, mandel, hasselnöt och sesam. Sedan finns det förstås alternativ för andra mejeriprodukter också (som yoghurt, margarin, ost, grädde osv), men det tar vi någon annan gång.

Jag ska inte ljuga. Från början tyckte jag inte att havremjölken (eller soja eller ris) var särskilt god att dricka, även om det fungerade jättebra i matlagning och bakning. Nu sitter jag här med ett glas havremjölk och tycker det är gott att dricka precis som det är (och även när jag inte tyckte det innebar det inget problem. Vem bryr sig om man inte tycker att havremjölk är gott att dricka naturellt?). Min poäng: ge det en chans, det är väl klart att det inte smakar precis likadant! Det handlar om vana till väldigt stor del.

För att sammanfatta: 
*Att ersätta mjölk är inget problem. 
*Det innebär däremot att man tar avstånd från och låter bli att finansiera en grym djurindustri. 

Valet för mig var inte svårt.

Frida

Sydostasiatisk gryta

Eller hippiegryta för kortfattade människor, men rubriken är mer informativ.

Ingredienser:

Ett paket tofu, ca 250 g
3-6 vitlöksklyftor (jag hade 4 men i min mening var det för lite)
2 stora gullökar
En bit ingefära, ca 50 g
Färsk chili (jag använde en hel men den var mild i smaken)
1,5 dl japansk sojasås
Ett relativt litet blomkålshuvud, ca 500 g
20-30 champinjoner
200 g sockerärter (Findus säljer dem i denna vikt)
1-3 dl cashewnötter
En burk kokosmjölk, dvs 4 dl

Riv eller pressa vitlöken, skala och riv ingefäran och hacka chilin, lägg i en burk och häll i sojasåsen. Skär upp tofun i drygt centimetertjocka kuber och lägg dessa i marinaden.
Grovhacka löken och fräsa i en skvätt vegetabilisk olja, låt den fräsa medan du skär upp blomkål och champinjoner; stek dessa tillsammans med löken. Häll i kokosmjölken och tofun tillsammans med marinaden (avlägsna eventuellt ingefäran). Tillägg sockerärter och cashewnötter. Låt grytan puttra på låg värme, smaksätt eventuellt med mer sojasås, vitlök, ingefära och chili, om du tycker det behövs.

Servera förslagsvis med basmatiris.

Johan

Gille kakor

Det enda man verkligen behöver för att leva är kakor. Här är de kakor från Gille som är veganvänliga. Märk väl att de enda jag personligen provat är Gille Havre och Chokladdrömmar, alltså är det de enda jag faktiskt kan rekommendera. Jag tar med resten ändå, för att det kan vara kul att veta.

På bilden: Vaniljdrömmar, chokladdrömmar och bondkakor.


*Bondkakor
*Chokladdrömmar
*Gille Havre
*Hallonkransar
*Havrekakor
*Havrekakor (utan vanligt socker)
*Havreknäck
*Kolabröd
*Pepparkakor (alla sorter)
*Trofé
*Vaniljdrömmar

Info från Djurens Rätts "Vegolistan"


Frida 


Jotis crème caramel

Rekommenderas inte. Fast jag vet inte om den helt enkelt var värdelös eller om den bara inte ville samarbeta med havremjölk.

Frida

Chocolate chip cookies

Eftersom både jag och Johan är obotliga gottegrisar kunde kakbakning inte avhjälpas en ledig dag som denna. Dessa chocolate chip cookies blir knapriga och goda och räcker till tolv stora kakor (om man smygäter av degen först).

Ingredienser:
ca 6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
180 g mjölkfritt margarin
3,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk No-egg utblandat i 4 msk vatten (No-egg hittar du i vanliga matvaruaffärer, leta bland "allergivaror" (glutenfritt o.s.v))
hackade hasselnötter (eller andra nötter)
hackad mörk blockchoklad

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Lägg det rumstempererade margarinet, sockret och vaniljsockret i en annan bunke. Jag använde en mixerstav till att blanda ihop ingredienserna, men man kan även använda en elvisp. Mixa (vispa) ner äggersättningen, hälften åt gången, och mixa sedan ner mjölblandningen lite åt gången. Vid det här stadiet visade det sig vara lite svårt att få ihop ingredienserna, vilket ledde till att ungefär 3 msk havremjölk och 2 msk rapsolja tillsattes. Effekten av detta blev att vi var tvungna att lägga till lite mer mjöl (cirka 2 dl) i och med att smeten var för kladdig. Vad man kan lära sig av detta är att det nog hade varit mindre omständigt att hålla sig till receptet, rent kvalitetsrelaterat avråder jag inte från att göra som vi gjorde. I vilket fall: grovhacka sedan hasselnötter och choklad och blanda i smeten. Tryck ut lagom stora smetklumpar (beroende på hur stora kakor du vill ha) på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Vi gjorde först en plåt med väldigt stora kakor, vilka behövde vara inne lite mer än tjugo minuter, nästa plåt med lite mindre räckte med en kvart. Jag rekommenderar att du kollar till kakorna efter tio minuter, om de inte är klara då får du kika till dem med jämna mellanrum tills de blivit lätt gyllenbruna. Ugnsvärme: 200°C.

Frida

Tacos

Vi älskar tacos, kanske allra mest jag. Sojafärs kan man göra lite allt möjligt med - till exempel en god röra med bönor och krossade tomater:

Sojafärs- och bönröra

2 gula lökar
1 burk (ca 400 g) borlottibönor
1 burk (ca 400 g) kidneybönor
1 burk (ca 400 g) krossade tomater
1 påse Hälsans Kök sojafärs
vitlök
salt, spiskummin, cayennepeppar, koriander

Stek lök med spiskummin, cayennepeppar och koriander. Det är väldigt svårt att säga hur mycket, vi använder nästan aldrig mått när vi kryddar. 4 tsk spiskummin, en nypa cayennepeppar och en halv tesked koriander skulle jag gissa är ungefärliga mått. Häll i sojafärs (låt tina först, åtminstone litegrann så att den inte sitter ihop i en klump), stek lite, sen krossade tomater och bönor. Om det behövs, tillsätt vatten. Riv, pressa eller finhacka vitlöken - vi använder 3 klyftor, men du får gå efter din egen smak. Tillsätt vitlöken. Du kan gärna slänga i ungefär en fjärdedels buljongtärning (vegetabilisk), eller så saltar du efter smak. Om du har buljong i får du ta det försiktigt med saltet.

Frida


Urtekrams schampo, balsam och tvål

Kosmetika och hygienprodukter kan vara svårt att hitta när man vill vara djurvänlig. Animaliskt glycerin, bivax, djurtester - de finns överallt. Jag påstår mig inte vara en expert på området, men jag tänkte tipsa om produkter jag själv provat. Först ut blir schampo, balsam och tvål från Urtekram.

Schampo
Finns med några olika parfymeringar, till exempel rosor, aloe vera och kamomill. Urtekram är ett danskt märke vars hygienprodukter är vegetabiliska (åtminstone alla jag kollat på!) och inte testade på djur. På mitt hår fungerar schampot väldigt bra, ett plus är att det är det billigaste märket jag hittat.

Balsam
Tyvärr måste jag säga att jag tycker att Urtekrams balsam har väldigt liten effekt, de enda gånger jag märkt någon skillnad är när jag har använt väldigt stora mängder. Därför är den inget jag rekommenderar.

Tvål
Jag har provat deras hårda tvål (jag är osäker på om de tillverkar flytande tvål, i vilket fall så har jag inte provat den), den utmärker sig inte från "vanlig" tvål.

Frida

Johans hummusrecept

Vilket är det bästa.

Hummus är ett underbart pålägg. De flesta grönsaker funkar till hummus, en personlig favorit är ättiksgurka.

Ingredienser:
ca 5 dl kokta kikärtor
ca 1 dl olivolja
2-3 msk citronsaft
1-2 msk tahini, helst osaltad (Kung Markattas är i min mening bäst, för den räcker 1 msk)
ca 4 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipulver eller cayennepeppar
3/4 tsk salt
2-3 vitlöksklyftor, rivna eller pressade

Tillägg ingredienser i en bunke i denna ordning, och mixa emellan:
Kikärter
Olivolja
Citronsaft och tahini
Alla kryddor
Vitlök

Tips för att hummusen ska bli bra är att se till att kikärtorna inte är för varma eller för kalla (om du använder kikärtor från burk så är den temperaturen perfekt). Hur mycket olja som ska användas beror på hur lös du vill att hummusen ska vara (själv föredrar jag en väldigt lös och luftig version), vatten rekommenderas inte som substitut för olja.
Hummus går att frysa in.

Johan

Scones

Då sätter vi igång, första receptet!

Johan väckte mig imorse klockan tio och tyckte jag skulle stiga upp. Med mord i tankarna begav jag mig nedför trappan, endast för att finna att han bakat scones till frukost. Underbart! Här är receptet:

5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g mjölkfritt margarin
2 dl soja- eller havremjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Finfördela smöret i de torra ingredienserna. Häll i mjölk och blanda noga. Dela i två delar som du trycker ut till cirka en centimeters tjocklek på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i tio minuter på 250°C.

Goda med det traditionella smör (mjölkfritt) och sylt, eller Johans version med jordnötssmör.

Frida

Recept hämtat från dagensvegan.blogspot.com

Veganburk - tips, recept och mycket mer!

Välkommen till Veganburk. Här kommer du hitta recept, tips på djurfria varor och företag, kommentarer på världen och vad som händer i den, och en inblick i hur livet är för en ung vegan i Sverige idag.

Sparris åt er alla,
Frida och Johan

RSS 2.0